Φάνης Χριστοδούλου

Φάνης Χριστοδούλου

fanis

Ο «μπέμπης» του αγαπήσαμε
Ένας παίκτης ορόσημο για τον Πανιώνιο

Φάνης Χριστοδούλου… Για τους περισσότερους που ασχολούνται με την «πορτοκαλί θεά» είναι ένας από τους δύο τρεις πιο ταλαντούχους παίκτες που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ. Μια ιδιοφυΐα που κατάφερε να δώσει άλλη διάσταση στο άθλημα και φυσικά να συνδυάσει το όνομά του με τις πρώτες πολύ μεγάλες επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας που την καθιέρωσαν ως την επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων φιλάθλων. Ο ορισμός του ολοκληρωμένου παίκτη, που δύσκολα μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμη και σήμερα, ανήκει με το σπαθί του στο πάνθεον των κορυφαίων όχι μόνο στα στενά ελληνικά όρια, αλλά πανευρωπαϊκά. Ο παίκτης που πάντα έβαζε το «εγώ του» πιο κάτω από την ομάδα. Ο αιώνιος «μπέμπης» των οπαδών του Πανιωνίου, που για να τον εντάξει στη μεγάλη του οικογένεια σχεδόν όλη την εφηβική του ομάδα στη Δάφνη, προλαβαίνοντας στη… στροφή όλους τους λεγόμενους «μεγάλους» του ελληνικού μπάσκετ. Και έκανε ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές στην ιστορία του. Με τον Χριστοδούλου στη σύνθεσή του ο ιστορικός εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε μια από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά. Ήταν ένας παίκτης ΟΡΟΣΗΜΟ για τους «κυανέρυθρους» που για περισσότερα από δέκα χρόνια βρίσκονταν στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ, για να φτάσει στη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του που φυσικά δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του

Κυπέλλου Ελλάδας το 1991.

 

Η προσφορά του δεν ήταν μόνο καθαρά αγωνιστική, αφού η παρουσία του στους Νεοσμυρνιώτες αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους λόγους ώστε αρκετοί φίλαθλοι μέχρι τότε να ταυτιστούν με τον Πανιώνιο και να τον βάλουν μες στην καρδιά τους. Ήταν δηλαδή κάτι σαν πόλος έλξης για πολλούς ουδέτερους, που εξαιτίας του ΦΑΝΗ, συμπάθησαν αρχικά και εν συνεχεία έγιναν έναν με τον Πανιώνιο. Και ίσως αυτή του η προσφορά που δεν μετριέται με αριθμούς ούτε μετουσιώθηκε σε κάποιους τίτλους να ήταν και η σημαντικότερη. 

Με ύψος 2.02μ. και παρά τα παραπανίσια κιλά που είχε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, ο «μπέμπης» είχε την ικανότητα να παίζει από πλέι μέικερ μέχρι και σέντερ. Άριστος πασέρ, εξαιρετικός σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία ο παίκτης που έκανε την διαφορά για τον Πανιώνιο. Εκείνο όμως το στοιχείο που πραγματικά τον έκανε μοναδικό, δεν ήταν άλλο από την η άμυνα. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό (και πιστέψτε μας δεν είναι σε καμία περίπτωση…) παίκτης που μπορούσε να μαρκάρει με την ίδια επιτυχία από «άσο» μέχρι και «πεντάρι» είναι ζήτημα να έχει εμφανιστεί στα ευρωπαϊκό γήπεδα τουλάχιστον τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια. Τίμησε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας φορώντας την σε 219 επίσημα παιχνίδια στα οποία και σημείωσε συνολικά 2.225 πόντους. Μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό στην Αθήνα το 1987 και αυτής που δύο χρόνια αργότερα στο Βελιγράδι πήρε το αργυρό μετάλλιο. Η φάση με τον Χριστοδούλου να πετυχαίνει το νικητήριο τρίποντο στον ημιτελικό με την παντοδύναμη Σοβιετική Ένωση, έχει μείνει σε όλους μας βαθιά χαραγμένη.

Ο Χριστοδούλου ολοκλήρωσε την πολύ μεγάλη καριέρα του το 1998 και αν και πολύ θα το θέλαμε δεν ασχολείται ενεργά τουλάχιστον με τον χώρο του μπάσκετ.

Του Δημήτρη Σκούρτα

fanis
Pizza Fan
avance
Pizza Fan
logo venetis
rantch
kraft
trans
mirodies
Tzenana